Går det att tjäna pengar på en artikelkatalog? Svaret är ja, men hur mycket som går att tjäna är beroende på hur den utnyttjas.

Skribenterna tjänar pengar

Ingen skulle lägga ner tid på att skriva och publicera en artikel på en artikelkatalog om det inte bevisligen gav något resultat tillbaka. De skribenter som skriver tjänar indirekt genom att länkkraften ökar till deras hemsidor vilket i sin tur gör att de syns bättre på google-sökningar. Det är väldigt svårt att bevisa exakt vilken effekt en enstaka artikel ger i länkkraft så därför är det svårt att mäta hur mycket pengar de tjänar på antalet nya kunder.

Tjäna pengar på reklam

De som har en egen artikelkatalog kan tjäna pengar genom att placera ut reklam i de publicerade artiklarna. Det överlägset vanligaste är att placera ut Ad-Sense dvs Googles egna reklam i artiklarna. Den stora fördelen är att denna reklam anpassar sig efter innehållet på sidan. Det räcker alltså med att placera ut samma kod i varje artikel för att få relevans i reklamen. Detta går att jämföra mot affiliate där varje annons är knytet till ett företag eller en produkt.

De som lägger in affiliatereklam i artiklarna får lägga ner betydligt mer tid vilket troligtvis inte är lönsamt i längden.

Tjäna pengar på skrivna artiklar

Det finns artikelkataloger som erbjuder färdiga paketlösningar. Istället för att en person ska anmäla sig på sidan, skriva en artikel, publicera den och sedan vänta på att den ska bli publicerad kan ett färdigt paket köpas. Man beställer då en artikel som med garanti blir publicerad. På detta sätt underlättar det för kunden samtidigt som ägaren av katalogen tjänar pengar på de producerade texterna.

Tjäna pengar på länkar

De som varit inne på en artikelkatalog har troligtvis sett att de annonserar om länkplats i sidebar. Det betyder att man som företag kan köpa en länk som sedan ligger där ett visst antal månader. Skillnaderna mot att skriva en artikel med länk eller ha en länk i sidebar är två.

För det första är denna länk synlig på första sidan och för alla som kommer in på sidan hela tiden. Detta i jämförelse mot länk i en artikel som efter en vecka inte längre ligger på första sidan.

För det andra ligger artiklarna kvar så länge som katalogen finns kvar medan länkar i sidebar endast ligger några månader. Vanligtvis betalar man för ett år, 6 månader eller 3 månader.